Over ons

Werk aan de frontlijn

Frontlijner zijn is een vak, frontlijners in je organisatie tot wasdom brengen een essentieel te dragen verantwoordelijkheid.

Hennie van Deijck, directeur SEW Tilburg en Academie voor Toegewijde Uitvoering
Leo van Gerven, eigenaar AdProm, ontwikkelaars in participatie en wijkvernieuwing

Zie een man voor je:, fors, tatoeages, zwartgelakte nagels, zwartgeverfde haren. De casemanager typeert hem: “Flinke schulden, geen afspraak mee te maken”.

Wat te doen? Hoe maak je hier wat van?

Frontlijnsturing is een antwoord op concrete, actuele, en onoverzichtelijke maatschappelijke vraagstukken. Vraagstukken waar we geen grip op lijken te krijgen. Niet te vangen door de aanpak van één organisatie, wegslippend in een ketenaanpak. Vaak in de rauwe werkelijkheid van de stad, aan de onderkant van de samenleving. Het vraagstuk is bovendien steeds anders dan je denkt, sjablonene zetten je op het verkeerde been. Deze man blijkt bijvoorbeeld heel verlegen.Hij durft nergens de eerste keer alleen naar toe en hunkert naar iemand die hem dan even helpt. Daar kom je pas achter als je contact maakt, naast iemand gaat staan.

Wat de overheid en maatschappelijke organisaties uiteindelijk willen bereiken is dat mensen weer het stuur van het leven in handen kunnen nemen. We hebben te accepteren dat dat bij sommigen nooit gaat lukken en dat er dus iets anders nodig is. Het gaat in de frontlijn over orde en wanorde. Overzicht en chaos liggen dicht bij elkaar.

Wie hierin iets wil betekenen stapt in ongemak. Dit ongemak is voelbaar bij de ontvanger, bij de frontlijner zelf en bij de organisatie die verantwoordelijkheid neemt. Frontlijnsturing is een antwoord dat een een fundamenteel andere manier van sturen vraagt. Die manier van sturen moeten we nog leren. Het is wennen en het vraagt uithoudingsvermogen In de Brede School na 15 jaar en de Veiligheidshuizen en Centra voor Jeugd en Gezien na een decennium is het functioneren in weerbarstige alliantieprocessen nog steeds geen routine. De worsteling met institutionele logica is groot, en bijzonder groot als je een project ontwikkelt rond het operationele werk in de frontlijn. Het vergt dat het operationele werk in de frontlijn leidend is. Daar in de situationele logica ligt de kern